Historii o „alergii na THC” można usłyszeć mnóstwo. Reakcja alergiczna polega na pojawieniu się zaczerwienionej wysypki na skórze narażonej na kontakt z substancją, czemu często towarzyszy łagodne lub umiarkowane podrażnienie dróg oddechowych (wraz z kaszlem i kichaniem). Występuje ona czasem u osób mających styczność z rosnącą rośliną.
Sproszkowane białko konopi i wymioty
Jedna z osób, u której wystąpiła wysypka (prawdopodobnie rodzaj pokrzywki lub wyprysku kontaktowego alergicznego) po kontakcie z roślinami konopi, doznała także ostrych wymiotów po spożyciu sproszkowanego białka konopi, stosowanego jako suplement wspomagający ćwiczenia fizyczne. Osoba ta przyjmowała wcześniej wiele innych rodzajów białka bez niepożądanych skutków.
Odnotowywano także inne przypadki wymiotowania po spożyciu białka konopi, ale nie jest jasne, czy istnieje związek między tymi zjawiskami. Do takiej reakcji mogła przyczynić się zawartość jakiegoś alergenu w samym białku, jak i nieodpowiednie przechowywanie, zanieczyszczenia lub składniki dodatkowe (np. chlorella).
Reakcja alergiczna dotyczy zarówno roślin męskich, jak i żeńskich
Substancja, która powoduje reakcję alergiczną u hodowców i osób pracujących przy roślinach, może znajdować się także w samym sproszkowanym białku. Zjawisko to z pewnością nie dotyczy tylko męskiego pyłku, tak jak jest to w przypadku wielu alergii, ale także upraw bez męskich roślin. Badania nad reakcjami alergicznymi w populacjach Środkowego Zachodu USA, gdzie powszechnie wstępują dzikie konopie, wskazują, że sam pyłek może powodować lub intensyfikować objawy nieżytu nosa u osób wrażliwych. Trudno rozróżnić reakcje wywołane pyłkiem konopi od tych spowodowanych innymi alergenami, ale testy skórne także wykazują wrażliwość u 61% pacjentów.
Problem ten dotyczy także styczności z roślinami suszonymi, a podobne objawy mają czasem osoby palące konopie (nawet te, które nie mają kontaktu z rosnącymi roślinami). U wielu osób nagłe i ostre reakcje alergiczne występują po dłuższych okresach bezobjawowej styczności z rośliną.
Fitodermatoza to dobrze znane zjawisko
Przypadek poważnego wyprysku kontaktowego alergicznego, charakteryzujący się typowym zaczerwienieniem i krostowatą wysypką
Wyprysk kontaktowy alergiczny wywołuje u ludzi wiele roślin – w odniesieniu do reakcji alergicznych na rośliny powstał nawet specjalnym termin: fitodermatoza. Trujący bluszcz, dąb czy rożne gatunki traw to dobrze znane przykłady roślin, które powodują alergię u wielu osób. Choć niektórzy ludzie uważają się za odpornych na ich działanie, czasami nie wiadomo, czy jest to rzeczywista odporność czy też przypadek pewnego opóźnienia lub modyfikacji reakcji alergicznej.
Skórną reakcję alergiczną powodują także popularne pokrzywy. Sam termin pokrzywka wywodzi się przecież od ich nazwy, choć odnosi się do wysypki, którą może wywoływać wiele czynników, niekoniecznie roślinnych. Pokrzywa jest dość blisko spokrewniona z konopiami: rodziny Cannabaceae i Urticaceae zaliczane są do nieformalnego kladu w rzędzie różowców, noszącego nazwę „różowych pokrzywowych”(ang. urticalean rosids).
Pokrzywy parzą, wprowadzając do naskórka histaminę: tysiące włosków (tzw. trychomów, występujących także w konopiach i wielu innych gatunkach roślin) pokrywających powierzchnię każdego liścia, podrażnia skórę histaminą, jak również kwasem mrówkowym i serotoniną. Ponieważ konopie mają podobne włoski, możliwe, że zawierają podobne środki drażniące.
Histamina i odpowiedź immunologiczna
Histamina to związek organiczny składający się z azotu i wodoru, wytwarzany przez organizm poprzez metabolizm aminokwasu nazywanego histydyną. Histamina pełni ważną rolę w regulowaniu odpowiedzi immunologicznej. Kiedy alergeny dostaną się do określonych miejsc organizmu (na przykład błony śluzowej), następuje uwolnienie histaminy przez mastocyty lub krwinki białe noszące nazwę bazofili, w ramach procesu określanego jako degranulacja.
Degranulacja to mechanizm uwalniania przez określone komórki uczestniczące w odpowiedzi immunologicznej cytotoksycznych związków, które niszczą obce mikroorganizmy, takie jak alergeny. Kiedy alergeny przedostaną się do organizmu, cząsteczki przeciwciała noszącego nazwę immunoglobuliny E (IgE) wiążą się z receptorami Fc znajdującymi się na powierzchni mastocytów i bazofili. Następnie alergeny wiążą się z przeciwciałem IgE i komórka zaczyna uwalniać histaminę. W ten sposób dochodzi do zainicjowania reakcji zapalnej i zwiększenia przepuszczalności naczyń włoskowatych, dzięki któremu określone krwinki białe i białka mogą bezpośrednio zaatakować obce patogeny.
Kwestia wywoływania przez konopie reaktywności krzyżowej u innych roślin
Reakcje alergiczne na konopie mogą nie być jednak związane wyłącznie z histaminą, chociaż najprawdopodobniej uczestniczy ona w tym procesie. W jednym z ciekawych przypadków, u 28-letniego mężczyzny, który nie miał wcześniej objawów alergicznych, wystąpiła pokrzywka po styczności z roślinami konopi. Następnie, musiał on zaprzestać używania konopi, po tym jak palenie zaczęło powodować u niego takie objawy, jak nieżyt nosa, opuchnięcie powiek i swędzenie. Po kilku miesiącach, u pacjenta zaczęła występować anafilaksja po spożyciu pomidorów, ostrej papryki i figi, pokrzywka po kontakcie ze skórką brzoskwini oraz alergia jamy ustnej wywołana jabłkami, migdałami, bakłażanem i kasztanami jadalnymi. Testy skórne wykazały wrażliwość na konopie, jabłko, brzoskwinię i pomidora.
Can s 3 – potencjalny alergen konopi
Badania Immunodetekcjyjne wskazują, że z omawianą reakcją alergiczną związane są białka transportujące lipidy (LTP): LPT, jak sama nazwa wskazuje, odpowiadają za przenoszenie lipidów i innych kwasów tłuszczowych przez błonę komórkową, i są często powiązane z poważnymi alergiami pokarmowymi. Dalsze badania pozwoliły wyizolować białko uważane za alergen konopi, nazwane przez naukowców Can s 3.
Ekstremalne objawy przypominające anafilaksję lub ostrą astmę należą do rzadkości, ale rzeczywiście czasami występują. W takich przypadkach jakikolwiek kontakt z rośliną w dowolnej postaci (nawet kremu czy ubrania konopnego) powoduje reakcje na tyle poważne, że osoby na nie cierpiące muszą stale mieć przy sobie adrenalinę w automatycznym wstrzykiwaczu.
Bez dalszych danych empirycznych nie można będzie stwierdzić, czy tak silne reakcje są wywoływane wyłącznie alergenem zawartym w konopiach czy też mogą być związane także z czynnikami środowiskowymi, a nawet fizjologicznymi. Badania nad białkiem Can s 3 wskazują jednak na istnienie prawdziwego alergenu, a u osób cierpiących na powszechne alergie pokarmowe i roślinne może w pewnym stopniu występować reaktywność krzyżowa
Źródło: Sensi Seeds