Shopping Cart

TAKIE MAŁE A CIESZĄ

W 6-tym numerze naszego periodyku postanowiliśmy przybliżyć Wam coś, od czego wszystko w naszym konopnym światku się zaczyna. To jest coś więcej niż nasionko. To chleb dla milionów ludzi na całym świecie. Nasiono konopi, wydawałoby się niepozorne, małe ziarenko, a jednak w tym skromnym produkcie zawiera się o wiele więcej niż może nam się wydawać.
Aby osiągnąć optymalne zdrowie, musimy spożywać pokarm zawierający enzymy, aktywne składniki pokarmowe pochodzenia roślinnego, witaminy (B1,B2,B3,C i wiele innych), minerały, aminokwasy i kwasy tłuszczowe. Te elementy są niezbędne, ponieważ ludzkie ciało ich nie produkuje, muszą zatem być dostarczane wraz z pożywieniem. Nasiono konopi jest jednym z niewielu w królestwie roślin, które koncentruje ich w sobie najwięcej. Jest kompletnym źródłem tychże składników potrzebnych ludzkiemu organizmowi.
Konopne nasionko zawiera 33% czystych, łatwo przyswajalnych białek, dostarcza aminokwasów do budowy i naprawy tkanek. Białko zawarte w tym nasionku obejmuje 35% zawartości albuminy i kwasu glutaminowego oraz 65% zawartości wysokiej jakości globulin, które czynią to białko najbardziej odżywczym z wszelkich protein pochodzenia roślinnego.  Wszystkie te składniki zawarte są w idealnych dla człowieka proporcjach, pomagają wytworzyć immunoglobulinę, zwalczającą wiele objawów chorobowych.
Nasiono bogate jest również w kwasy tłuszczowe tj. Omega 3Omega 6, które zawiera zaledwie kilka roślin na świecie. Niezbędne są do produkcji energii, odpowiedniego funkcjonowania systemu nerwowego, prawidłowego działania mózgu, czy do utrzymania zdrowej cery, elastyczności skóry, sprawności układu trawiennego, prawidłowego działania układu sercowo-naczyniowego, optymalnej produkcji hormonów. Badania dowodzą, iż kwasy te polepszają pamięć oraz poprawiają ogólny stan umysłu, pomagają również w redukcji symptomów dolegliwości skórnych takich jak egzema czy mukowiscydoza.
Na temat nasion konopnych i ich wpływu na organizm ludzki można by napisać jeszcze kilka stron, ale niestety redaktor niby ustalił ramy tego artykułu, których niestety trzeba się trzymać. Polecam Wam spożywanie konopnych nasionek. Można je dodawać do chleba, można zrobić z nich musli, ciastka bądź zastępować nimi bakalie. Można z nich otrzymać również pyszna kaloryczna zupę, mleko, kawę, herbatę, budyń oraz wiele, wiele innych rzeczy. Najlepiej zapytajcie babci albo wejdźcie na stronę
Jakub Gajewski
źródło: Spliff.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *