Shopping Cart

Dlaczego konopie pytacie ???

Dlaczego konopie ?

Konopie to nowoczesny i zdrowy dodatek do praktycznie każdego rodzaju jedzenia, pieczywa i makaronów. Konopie jadalne zapewniają adekwatne odżywianie gdyż zawierają wysokiej jakości składniki.
Ziarno konopne łuskane lub niełuskane zapewnia:
• wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe (Omega 3,6 i 9)
• łatwostrawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe) – ok. 35% zawartości nasion
• w oleju konopnym 75-95 % nienasyconych kwasów tłuszczowych we właściwych proporcjach dla ludzkiego ciała
• 2-4 % gamma-linolenowego kwasu, niedostępnego w większości żywności
• większość odżywczych minerałów ( wapń, potas, fosfor, żelazo i wiele innych)
• błonnik pokarmowy• witaminy z grupy B oraz witaminę E dlaczego konopie

Jaki ma to wpływ na ludzki organizm?
– regeneruje komórki i tkanki w całym organizmie
– polepsza trawienie oraz wpływa korzystnie na zdrowie układu pokarmowego
– „wypłukuje” choresterol z żył zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy
– zwiększa odporność organizmu
– pomaga przezwyciężyć choroby naskórka takie jak: trądzik, łuszczyca, zapalenie skóry i inne
– przeciwdziała powstawaniu nowotworów
oraz wiele innych, nie posiada efektów ubocznych dlaczego konopie

Konopie wspomagają zdrowy metabolizm komórek swoimi witalnymi składnikami i wzmacniają system odpornościowy. Przez to konopie powinny być włączone do codziennej diety dla zdrowia i dobrego samopoczucia każego człowieka. Samowystarczalność żywności konpnej nie może być przyćmiona ani odżywczo ani fizjologicznie przez żadną inną żywność.
Zapewnia ludzkiemu ciału wszystkie nienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu komórek ludzkich przy życiu, a także wpływa na zawartość istotnych hormonów i zrównoważonej ilości lipidów we krwi.

Kwasy tłuszczowe są ważnym składnikiem naszej diety i musimy je spożywać gdyż ludzkie ciało nie wytwarza ich samoistnie. Konopia jest najlepszym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, nie tylko dlatego, że posiada najwyższą ich ilość w jakimkolwiek oleju (ok.80%), ale także dlatego, że proporcja kwasów tłuszczowych jest uważana za optymalną dla ludzkiego zdrowia. Obniżają ciśnienie krwi, podnoszą wydolność organów pokarmowych, regulują temperaturę ciała, regulują wydzielanie hormonów, a także „płuczą” cholesterol z tętnic. Ich brak prowadzi do zmian strukturalnych w komórkach, które mogą skutkować kruchymi i matowymi włosami, problemami z paznokciami, łupieżem, alergiami i zapaleniem skóry. Faktycznie większość chorób skóry jest wywołana niedoborem kwasów tłuszczowych. dlaczego konopie

Z biologicznego punktu widzenia jakość białka konopi jest najwyższej jakości i można je porównać do białek jajka czy mięsa, zajmuje 2 miejsce w świecie roślin zaraz po soi, jednak białko konopne jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż białko sojowe. Jest wolne od choresterolu i niezdrowych kwasów nasyconych. Różnorodność składników mineralnych i mikroelementów zapewnia organizmowi witalne składniki odżywcze, które gwarantują stabilny metabolizm komórek, w taki sam sposób w jaki gwarantują to ważne witaminy.
Żywność konopna jest idealnym wysoko białkowym jedzeniem, białko konopne to dar świata warzyw. Nigdzie indziej w naturze nie występuje bardziej kompletne źródło białka. W dodatku nasiona konopi ustępują tylko soi pod względem całkowitej zawartości białka. Jednak białko konopne w przeciwieństwie do soi nie zawiera inhibitorów tryspin ani oligosacharydów, które blokują wchłanianie i powodują wzdęcia.

Jedna trzecia zawartości nasion to węglowodany, które zapewniają paliwo i błonnik pokarmowy dla sprawnego trawienia. Wszystkie z tych cennych właściwości są wykorzystywane bezpośrednio jako substancje pomocnicze w metabolizmie organizmu. dlaczego konopie

Jadalne konopie zawsze były terapetycznym środkiem odżywczym, ponieważ poprzez wzmocnienie układu odpornościowego, wzrasta odpowność na infekcje oraz powstawanie nieprawidłowych komórek nowotworowych.
Kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju reguluje poziom lipidów we krwi, a tym samym zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom.
Żywność konopna jest zatem odpowiedzią na wiele chorób nękających dzisiejszy świat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *